Biszkek Kirgistan od 2021 r.

Finansowanie schroniska dla młodych sierot, finansowanie projektów społecznych

Wezwanie o pomoc przyszło przez regionalny Kościół Ewangelicko-Luterański w Republice Kirgiskiej, będący w federacji ELCRAS, w połowie 2021 roku. Stowarzyszenie non-profit Nash Golos, co oznacza "nasz głos", postawiło sobie za misję opiekę nad młodocianymi sierotami. Ponieważ młodociane sieroty w Biszkeku są wyrzucane z domów w wieku 16 lat, Nash Golos chce zbudować nowy dom dla młodych ludzi. We współpracy z lokalnym handlarzem używanymi rzeczami, ubrania są sprzedawane lokalnie, aby sfinansować projekt. Niemiecka Fundacja Odzieżowa zdołała już dostarczyć trzy ciężarówki tekstyliów. W kwietniu 2022 roku można było kupić nowy dom dla 10 młodych ludzi. Dzieci z byłego domu mają zapewnioną opiekę i towarzystwo w treningu.

Stowarzyszenie będzie teraz prowadzić dwa sklepy z używaną odzieżą, tworzyć miejsca pracy i otwierać perspektywy. W tym celu co najmniej do 2023 r. będziemy stać przy Nasch Golos z tekstylnymi towarami pomocniczymi.

Евангелическо-лютеранская Церковь (elkras.ru)