Nowy towar: Oddaj zwroty, nie niszcz ich

Oferujemy profesjonalne rozwiązania w zakresie

• datki charytatywne
  • Kolekcje w sklepie
  • Systemy odbioru odpadów

Zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z nami: Telefon 030 209669206

Niemiecka Fundacja Odzieżowa z zadowoleniem przyjmuje posunięcie polegające na zwolnieniu darowizn rzeczowych z podatku.

Niemiecka Fundacja Odzieżowa przywiązuje szczególną wagę do zrównoważonego rozwoju, zarówno przy obsłudze darów odzieżowych, jak i przy realizacji projektów pomocowych. Obecna debata na temat niszczenia zwróconych przedmiotów od pewnego czasu zajmuje organizację pomocową. Dlatego popiera każdą próbę uatrakcyjnienia darowizn.

"Udzielamy pomocy krajowej i międzynarodowej w postaci tekstyliów i obuwia" - wyjaśnia Ulrich Müller, dyrektor zarządzający fundacji odzieżowej - "na którą otrzymujemy dary odzieżowe z całych Niemiec. Nowy towar, który nie mógł być sprzedany, jest wielkim atutem dla transportów." Ubrania i buty, a także inne tekstylia można po prostu wysłać do fundacji odzieżowej paczką. Kilku sprzedawców internetowych już zwróciło uwagę na tę opcję darowizny. Ale za tym trendem mogą pójść kolejne i większe firmy.

Zły rozmiar, zły kolor lub nieodpowiedni styl: zwłaszcza odzież jest często zamawiana przez internet z jednej strony i często zwracana z drugiej strony bez faktycznej szkody. "Jeśli firmy są zniechęcane przez VAT do przekazywania nienaruszonej odzieży, należy poważnie zastanowić się nad zwolnieniem z podatku" - domaga się Müller. Powszechna praktyka odpisywania zniszczonych produktów nie jest ani zrównoważona, ani społeczna. Dlatego też zarząd z wyraźnym zadowoleniem przyjmuje propozycję Zielonych dotyczącą zniesienia podatku VAT od darowizn rzeczowych.

Fundacja odzieżowa zajmuje się wszystkimi aspektami pomocy tekstylnej, od zbierania darów, poprzez sortowanie i pakowanie, aż po transport do obszarów kryzysowych lub regionów o niekorzystnej sytuacji ekonomicznej. Oprócz walki z ubóstwem, fundacja promuje również godne i produktywne zatrudnienie. Dlatego w ramach partnerskiej współpracy rozwojowej powstają punkty zbiórki odzieży i sklepy charytatywne, które przyjmują dary i finansują dalszą pomoc. W ten sposób zatrudnia się ludzi i jednocześnie rozszerza możliwości pomocy dla przemysłu włókienniczego.