Ślaskie, Szczyrk i Wrocław w Polsce od 2011 r.

Województwo śląskie (od 2022 r.): pomoc tekstylna dla uchodźców wojennych

Większość Ukraińców uciekła do sąsiedniego kraju - Polski. Większość ludzi uciekających przed wojną nie była w stanie zabrać ze sobą wiele w swoją niechcianą podróż. Ubrania i buty, które nosili do ucieczki są zużyte i często zniszczone - opowiadają ludzie o długich spacerach. W ścisłym porozumieniu z lokalnym Caritasem udało nam się pod koniec marca 2022 roku przywieźć do województwa śląskiego dostawę bardzo dobrze zachowanych darów odzieżowych.

Szczyrk (od 2022 r.): pomoc dla przemysłu tekstylnego, finansowanie posiłków w szkołach

Wraz z Kościołem Ewangelicko-Augsburskim wspieramy świetlicę środowiskową w Szczyrku. Tu znajdują schronienie częściowo dzieci bez opieki i rodziny rozdzielone przez wojnę. W marcu 2022 roku Niemiecka Fundacja Odzieżowa mogła wesprzeć ten wspaniały projekt odzieżą i zabawkami dla dzieci. Podczas dostawy na miejsce zdaliśmy sobie sprawę, że pilnie potrzebne jest również wsparcie finansowe [link do darowizny pieniężnej]. Tym samym zapewniliśmy dzieciom szkolnym ciepły posiłek w południe, co najmniej do wakacji.

Wrocław (2011)

Również w Polsce diakonia oznacza pomoc, wsparcie, opiekę i towarzyszenie ludziom na marginesie społeczeństwa. We Wrocławiu na przykład Ewangelickie Centrum Diakonii i Edukacji opiekuje się dziećmi i młodzieżą w domach dziecka i internatach. Fundacja Niemiecka Odzież przywiozła dla nich i innych potrzebujących odzież i nie tylko. W 2011 roku zaopatrzyliśmy dom dziecka Ewangelickiej Diakonii Centrum Diakonii i Edukacji w dobrą odzież pierwszą i używaną. Nasz pomocnik-wolontariusz, który pojechał z transportem, po powrocie do domu był jeszcze pod wrażeniem przeżyć na miejscu. "Czy możesz sobie wyobrazić, jak błyszczały ich oczy? Czegoś takiego się nie zapomina!"